Public-Private Partnerships (P3) Basics Overview



Draft Agenda for August 5 and 6, 2017

2017 Legislative Summit, Boston Room: TBD

 What is a P3? Why Consider a P3? 2 Key Components of State P3 Programs (2:30 – 3:15) 45 mins Enabling Legislation Organizational Capacity Pipeline of Potential P3 Project Candidates BREAK (3:15-3:30)	and Douglas Shinkle,
Center for Excellence National Conference of	and Douglas Shinkle, of State Legislatures
 What is a P3? Why Consider a P3? Key Components of State P3 Programs (2:30 – 3:15) 45 mins Enabling Legislation Organizational Capacity Pipeline of Potential P3 Project Candidates BREAK (3:15-3:30) Key Processes (3:30 – 4:15) 45 mins Introduction to Procurement Introduction to Contract Management and Oversight Day 1: Closing Speaker (4:15 – 5:00) 45 mins TBD 	Parsons Brinckerhoff
 Why Consider a P3? Key Components of State P3 Programs (2:30 – 3:15) 45 mins Enabling Legislation Organizational Capacity Pipeline of Potential P3 Project Candidates BREAK (3:15-3:30) Key Processes (3:30 – 4:15) 45 mins Introduction to Procurement Introduction to Contract Management and Oversight Day 1: Closing Speaker (4:15 – 5:00) 45 mins TBD TBD	
 3:15) 45 mins Enabling Legislation Organizational Capacity Pipeline of Potential P3 Project Candidates BREAK (3:15-3:30) Key Processes (3:30 – 4:15) 45 mins Introduction to Procurement Introduction to Contract Management and Oversight Day 1: Closing Speaker (4:15 – 5:00) 45 mins TBD 	
 Organizational Capacity Pipeline of Potential P₃ Project Candidates BREAK (3:15-3:30) Key Processes (3:30 – 4:15) 45 mins Introduction to Procurement Introduction to Contract Management and Oversight Day 1: Closing Speaker (4:15 – 5:00) 45 mins 	Advisors
3 Key Processes (3:30 – 4:15) 45 mins Introduction to Procurement Introduction to Contract Management and Oversight Day 1: Closing Speaker (4:15 – 5:00) 45 mins TBD	
 Introduction to Procurement Introduction to Contract Management and Oversight Day 1: Closing Speaker (4:15 – 5:00) 45 mins 	
	Parsons Brinckerhoff
DAY 2	
SESSION DESCRIPTION FACILITATOR	
QUICK WELCOME AND REMINDERS (8:30 – 8:40) Jen Brickett, BATIC In Center for Excellence National Conference of	and Douglas Shinkle,
 Managing Project Risk (8:40 – 9:25) 45 mins Rationale/Methodology for Risk Transfer Overview of Typical Project Risks 	Advisors
 Potential Value of Private Financing and Federal Credit Assistance (9:25 – 10:00) 35 mins Funding and P₃ Financing Project Financing Examples 	Advisors
BREAK (10:00-10:10)	



6	Value for Money (10:10 – 10:45) 35 mins ■ What is Value for Money? ■ How is Value Created through P ₃ ? ■ Application in Decision-Making	Deborah Brown, WSP Parsons Brinckerhoff
	Day 2: Closing Panel (10:45 – 11:45) 60 mins	TBD
WRAP- 12:00)	UP AND KEY TAKEAWAYS (11:45-	Deborah Brown, WSP Parsons Brinckerhoff and Jim Taylor, Mercator Advisors

